Ben jij zo iemand die lekker kan vertellen? Boeiende verhalen, lekker veel bijzinnen en dan tóch niet de rode draad kwijtraken?

Of je nu van hem houdt of niet; Freek de Jonge is zo’n meesterverteller. Ik kan me door hem mee laten voeren op alle zijwegen en uiteindelijk drijven we weer boven bij het begin.

Dát moet je dus niet doen als je een heldere tekst schrijft. Lezers zijn niet dom, ze zijn wel lui. Als ze te veel moeten nadenken, haken ze af. Niemand die er iets van zegt.

Voorbeeld
Er is niet eens zo’n langdradig verhaal voor nodig, op microniveau doe je het al met een lange zin waarin een tangconstructie zit verwerkt, om ervoor te zorgen dat de lezer het spoor bijster raakt.

Een tangconstructie is een zin binnen een zin. Hij zit als het ware in de tang van twee zinsdelen die bij elkaar horen. Zoals de zin hierboven. Dat kan anders door de zin op te hakken en de zinsdelen bij elkaar te zetten.

Voorbeeld
Er is niet eens zo’n langdradig verhaal voor nodig om ervoor te zorgen dat de lezer het spoor bijster raakt. Op microniveau doe je het al met een lange zin waarin een tangconstructie zit verwerkt.

Als je dit soort zinnen ophakt in meerdere zinnen, ontstaat vaak een mooi ritme van lange en kortere zinnen die elkaar afwisselen.

Zin in een oefening, een beetje spelen met taal?
Over vijf minuten moet ik naar een afspraak, die ik vorige week heb gemaakt, bij de tandarts. De tandarts, of zijn assistent, gaat foto’s maken van mijn onderkaak. De laatste tijd komt het vaak voor dat ik ‘s nachts, als ik eenmaal in slaap ben gevallen, heel hard begin te knarsen.

Gelukkig merk ik daar zelf niets van, maar mijn man, die altijd wat later naar bed gaat, kan de slaap dan niet vatten omdat hij last heeft van dat geknars. Hij zegt dat het klinkt alsof ik op pepermuntjes aan het kauwen ben. Hij wordt ‘s morgens, na slechts drie uurtjes licht geslapen te hebben, uitgeput wakker. Daarom hebben we besloten, om een huwelijkscrisis te voorkomen, dat we apart gaan slapen, voorlopig althans. Mijn hoop is nu dus gericht op de tandarts die mij van het knarsen af moet helpen, om ons huwelijk te redden.


Kopieer de tekst hierboven, haal de tangconstructies eruit en maak er een ritmische tekst van.

Benieuwd hoe ik dat aanpak? Bekijk dan de video hieronder.

 

Vond je dit een handige tip en wil je meer schrijftips ontvangen? Vraag dan hier de gratis Praktische Schrijfwijzer aan.