What's in a name? A Lot.

Ik ben Lotty

Sinds 2010 werk ik als zelfstandig tekstschrijver/copywriter. Ik schreef honderden blogs, (SEO) webpagina’s en columns. Copywriting, nieuwsbrieven en social media teksten. Ik schreef over steunzolen, verzekeren en rijlessen. Over meubels, de zorg en de horeca.

In de loop van de jaren werd steeds duidelijker waar ik warm voor loop: organisaties die mensen helpen. Communiceren van mens tot mens – óók als je vanuit de organisatie spreekt.

🔸 Met mijn incompany schrijftraining deel ik mijn kennis en 13+ jaar ervaring om sociaal maatschappelijke -, non-profit- en (semi) overheidsorganisaties te helpen om hun interne en externe communicatie naar een hoger niveau te tillen. Zo help ik helpen.

🔸 Mijn eigen achtergrond is totaal anders. Ik heb gewerkt als internationaal fotomodel, een eigen caférestaurant gehad en ik heb in mijn hele leven maar een paar maanden in loondienst gewerkt. En ik heb geen diploma’s 😉Vandaar mijn frisse blik, directe vragen en nieuwsgierigheid.

Misschien is dat de reden dat deelnemers zich snel op hun gemak voelen bij mijn trainingen. Daar ben ik blij om want schrijven maakt je kwetsbaar en ik zorg voor de veiligheid die nodig is om er beter in te worden.

🔸 Waarom ik doe wat ik doe 

Ooit begon ik te schrijven in een dagboek, later werden dat verhalen. Dat ik uiteindelijk (pas na mijn 40e) van schrijven mijn vak maakte, was mijn lot.

Toen ik 11 jaar oud was, kreeg mijn vader een beroerte. Daarna had hij afasie, een taalstoornis, als gevolg van een hersenbeschadiging. Hij had moeite met lezen, schrijven, spreken, en begrijpen wat iemand zegt. Ook wat op tv werd gezegd of de krant lezen ging moeizaam.

Ik heb dus jong geleerd om te communiceren op het niveau van de ontvanger. Met trial and error of met een omweggetje. Ik heb ook gezien hoe buitengesloten mijn vader zich voelde en daardoor raakte hij sociaal geïsoleerd. Hij had anderen nodig om de wereld om hem heen te vertalen.

🔸 Hetzelfde gebeurt ook met mensen die leven in een wereld die ‘sneller’ gaat dan die van hen. Omdat hun woordenschat niet zo groot is, omdat Nederlands niet hun moedertaal is of omdat ze dyslectisch zijn. Ongeveer 1 op de 6 mensen kan wel lezen en schrijven, maar halen niveau mbo-3 niet. Grote kans dat jouw lezers in deze groep vallen. Vaak weet je het gewoon niet 🤷‍

Mijn zoon is dyslectisch en ik zie van dichtbij hoeveel frustratie het kan opleveren als ‘ik begrijp het niet’ omslaat in ‘ik voel me niet begrepen’.

🌈 Het is dus niet zo gek dat ik graag mijn steentje bijdraag aan inclusieve teksten om zo duidelijk te communiceren met iedereen.

🔸 Ik doe nog iets… anders

Je kunt schrijven voor anderen om te communiceren. Je kunt ook schrijven voor jezelf om te leren. Ik ontdekte een paar jaar geleden Therapeutisch Schrijven. Er ging een wereld voor me open.

De techniek die je gebruikt is ‘automatisch schrijven’. Je hoeft er niets voor te ‘doen’ en toch ontstaat een puur verhaal onder je vingers. Je schrijft niet vanuit je hoofd, maar je diept herinneringen op die in je lijf – in je hele ‘zijn’ – zijn opgeslagen.

Wat het mij bracht? Een glimlach, verzachting en verbazing. Maar ook heling, herstel.

Daarom heb ik de opleiding ‘Autobiografisch schrijven als therapeutisch middel’ gedaan. Nu geef ik zelf een cursus Therapeutisch Schrijven en ik ben enorm dankbaar als ik zie wat het anderen brengt.
Deze cursus geef ik met open inschrijving of aan bepaalde doelgroepen.

🔸 Auteur

Ik schrijf graag columns over dagelijkse gebeurtenissen. Ik observeer, beschrijf met humor en spaar mezelf daarbij niet. 😇 De columns die ik de afgelopen jaren schreef, heb ik gebundeld. Het ebook is te koop bij bol.com. Dus: hé, ik ben óók auteur 😉


Opposites Attract - Lotty RothuizenLotty Rothuizen | Schrijftraining en -coaching

Auteur van Opposites Attract

Ik schreef honderden blogs, webpagina's en SEO-teksten. Copywriting, nieuwsbrieven en social media teksten. Ik schreef over steunzolen, verzekeren en rijlessen. Over meubels, de zorg en de horeca.

Met mijn incompany schrijftraining deel ik mijn kennis en 13+ jaar ervaring om bedrijven te helpen die hun interne en externe communicatie naar een hoger niveau willen tillen. En dat gaat sneller dan je denkt!