Ontdek jouw eigen verhaal

Bekijk je verleden vanuit een ander perspectief

We hebben allemaal een verleden en iedereen heeft zijn eigen verhaal. Of eigenlijk verhalen. Sommige verhalen vertel je (jezelf) keer op keer. Andere verhalen zitten verscholen in een hoekje van je geheugen.

Gebeurtenissen, ontmoetingen, mensen en herinneringen hebben bijgedragen aan wie je nu bent en hoe je tegen de wereld aankijkt. Ze bepalen het verhaal dat jij over jezelf hebt en vaak leef je daar ook naar.

Autobiografisch schrijven kan worden ingezet als therapeutisch middel

Het is een eenvoudige en toegankelijke manier om in korte tijd zelfonderzoek te doen. Met gerichte oefeningen ga je al schrijvend terug in de tijd en worden door middel van associatieve oefeningen, herinneringen opgeroepen die onder het stof vandaan worden gehaald.

Door op onderzoek te gaan, in te zoomen én weer uit te zoomen, kun je oude gebeurtenissen:

 • opnieuw beleven;
 • met andere ogen bekijken;
 • een rode draad herkennen;
 • en met de kennis van nu, in een ander perspectief plaatsen.

Na een oefening zoomen we altijd weer uit om ook weer afstand te nemen.

Deze werkvorm is bedoeld om jezelf beter te begrijpen. Te zien waar je vandaan komt en welke gebeurtenissen en mensen van invloed zijn geweest op de mens die je nu bent.

Het is een goede manier om uit de zogenaamde ‘wheelstories’ te komen (het verhaal dat over je verleden dat altijd herhaald wordt en daardoor waar lijkt). Door je nieuwe ontdekkingen, verandert jouw kijk op je leven.

Je weet van tevoren niet welke herinneringen boven komen

Het is daarom belangrijk dat je op de eerste plaats goed voor jezelf zorgt tijdens het schrijven. Het schrijfproces is intuïtief en gaat vanzelf. Je hoeft niet goed te kunnen schrijven of creatief te zijn, want er is geen goed of slecht.

Ik help je steeds een andere ingang te vinden en neem je mee langs plekken uit jouw verleden. Jij doet de rest.

Je mag je verhalen delen maar het hoeft niet

Als je je voor deze werkvorm openstelt, kun je jezelf tijdens het schrijven behoorlijk verrassen. Bijvoorbeeld omdat je zo maar over de kleinste details schrijft, die je helemaal ‘kwijt’ was. Of omdat je een rode draad in je leven ontdekt, die je hiervoor niet zag. Een opening of mogelijkheid voor de toekomst.

Na elke oefening krijg je de gelegenheid om je verhaal met de anderen te delen.

Voel je weerstand, angst of schaamte bij het schrijven en/of het delen van je stuk? Dan ben je altijd vrij om te ‘passen’ of om de oefening in een aangepaste vorm te doen.

Het is dan ook geen therapie waarbij we alles bespreken. Sterker nog: het schrijven zelf doet zijn werk en het werkt nog heel lang door. Ik zorg voor een veilige setting binnen de groep.

Doel van het programma en de opdrachten

 • Rode draad herkennen
 • Positieve kijk op de toekomst
 • Herkennen karaktereigenschappen
 • Met compassie kijken naar jezelf
 • Door de herinneringen het heden in groter perspectief zien
 • De ontwikkeling die je doormaakt zien
 • Door de mogelijkheden vanuit het verleden zicht krijgen op mogelijkheden voor de toekomst

De cursus bestaat uit 3 delen:

 1. Basis
  Je maakt kennis met automatisch schrijven en doet al veel ontdekkingen.
 2. Ervaren
  Je gaat een bepaald thema van jezelf dieper onderzoeken.
 3. Gevorderd

Je gaat een autobiografie schrijven onderverdeeld in verschillende levensfasen (per 7 jaar).

Basis – 1 dagdeel van 4 uur

Thema: Kennismaken met autobiografisch schrijven

Doel van deze sessie
Proeven van autobiografisch en automatisch schrijven. Vertrouwd raken met deze werkvorm. Je gaat terug naar ‘toen’. Via je ouderlijk huis en je familie, kom je steeds bij jezelf terecht.
Maximaal 5 deelnemers | € 97 p.p.

Vervolg – 1 dagdeel van 4 uur

Thema: Bekijk jouw ontwikkelingsthema’s

Doel van deze sessie

We hebben allemaal thema’s in ons leven die steeds weer opduiken. Je denkt dat je jezelf nu wel begrijpt en – hop – dan word je tóch weer met jezelf geconfronteerd. Tijdens deze sessie onderzoek je een ontwikkelingsthema van jezelf. Je ontdekt oorzaken en verbanden en leert omarmen wat van jou is.
Maximaal 5 deelnemers | € 97 p.p.

Gevorderd – 1 dag van 6 uur

Thema: Autobiografie schrijven

Doel van deze sessie
Om deel te nemen aan deze dag, moet je eerst deel 1 hebben meegedaan zodat je vertrouwd bent met de werkvorm.

Vandaag begeleid ik je bij het schrijven van je eigen autobiografie.

Aan het eind van de dag heb je maar liefst 21 verhalen ‘opgehaald’ en geschreven. Jouw verhalen. Je komt tot verrassende inzichten, ziet dat bepaalde thema’s terugkerend zijn en je kunt je eindelijk losmaken omdat je ze vanuit een ander perspectief kunt bekijken.

Deze dag is een cadeau voor jezelf.
Maximaal 5 deelnemers | € 147 p.p.

Wie, wat, waar, wanneer en hoe?

Ik verzorg deze cursus voor specifieke doelgroepen, zoals:
– zorgverleners
– mantelzorgers
– senioren
– bij rouwverwerking
– in de verslavingszorg
– als onderdeel van een retraite

Het is ook mogelijk om af te wijken van bovenstaande dagdelen. Dan stel ik een op maat gemaakt programma samen, met thema’s in overleg. Bel gerust voor meer informatie en een vrijblijvende offerte.

Het leven wordt voorwaarts geleefd en achterwaarts begrepen.

Over mij

Als kind kreeg ik een dagboekje voor mijn verjaardag cadeau van mijn oudste zus. Sindsdien heb ik geschreven. In dagboeken, maar ook verhalen, columns. Schrijven heeft altijd een functie gehad: gedachten ordenen, ideeën uitwerken, overzicht creëren. Communiceren en amuseren.

Pas jaren later, na mijn veertigste, ging ik schrijven voor mijn beroep. Schrijven nam steeds meer een functionele plek in. Ik verdien er mijn geld mee en ik schrijf met een doelgroep in mijn achterhoofd. Daarnaast schreef ik autobiografische columns; eerlijk en met humor.

Toen ik kennismaakte met autobiografisch schrijven als therapeutisch schrijven, ging er een wereld voor me open. De techniek die je gebruikt is ‘automatisch schrijven’. Je hoeft er niets voor te ‘doen’ en toch ontstaat een puur verhaal onder je vingers. Je schrijft niet vanuit je hoofd, maar je diept herinneringen op die in je lijf – in je hele ‘zijn’ – zijn opgeslagen.

Wat het mij bracht? Een glimlach, verzachting en verbazing. Maar ook heling, herstel.

Ik zou hier talloze verhalen kunnen plaatsen als voorbeeld. Dat doe ik bewust niet. Ik wil dat jij je helemaal vrij voelt om je eigen verhaal te laten ontstaan, zonder te vergelijken met anderen of te denken dat je aan een bepaalde vorm/norm moet voldoen.

In ieder plakje van de cake zitten alle ingrediënten.

AANMELDEN

Heb je interesse?

Bel me even! 06 13 59 30 44

Tot straks!

“Inspirerende dag met prikkelende oefeningen en fijne mensen om mee te ping-pongen,zuchten te slaken en vooral schrijven..
Een geweldige coach die rust uitstraalt en iedereen op zijn gemak stelt, goede feedback geeft en vooral iedereen ziet, echt ziet..ik ben dankbaar voor deze dag en geniet er nu nog elke keer van als ik schrijf…”

Ingrid Mank

Singer, songwriter, vocal coach

“Emoties komen los met een stilte wandeling en een vreemd filmpje. In korte tijd een goed, spannend, raar verhaal op papier zetten lukt je met deze inspirerende workshop!”

Geeske van Meerveld

Opleidingscoördinator

Schrijven met al je zintuigen en een goeie dosis nuchtere humor. Dat krijg je bij de workshop creatief schrijven van Lotty Rothuizen.

Op de de saaiste locatie van Breda gaan je gedachten automatisch naar de beelden in je hoofd. En aan het eind van middag weet je ze moeiteloos om te zetten in mooie zinnen. Ze geeft je het recept voor de geheime schrijverssaus. Maar niet helemaal, zodat er genoeg ruimte blijft voor het ontdekken van je eigen ingrediënten. Het smaakt voor mij in ieder geval naar meer!

Marianne Goet

Tekstschrijver en communicatieadviseur

“Inspirerende workshop! Met ondersteunende theorie maar vooral veel praktische aanwijzingen. De ervaringen die Lotty heeft als ervaren copywriter en die ze met ons deelde waren erg leerzaam. Een workshop met een zogenaamde ‘saaie’ én een verrassende locatie. Ik kreeg door deze middag weer liefde voor het schrijven.” 

Karin Weterings

GGD Zeeland

“Lotty is een geduldige en duidelijke coach en heeft me veel tips gegeven waardoor ik zelf weer verder kan. Geen onnodige bla bla maar informatie waar je wat aan hebt. Bovendien is ze ook nog heel gezellig!”

Lia van den Berg

Kunstzinnig dynamisch counseler

“Ik zocht een manier om inspiratie te krijgen en ook direct aan de slag te kunnen. Nou dat is gelukt. Het was een super leuke inspirerende middag en… ik heb vandaag direct mijn eerste blog geschreven;-). Dank je wel Lotty voor je ongedwongen no nonsens begeleiding. Het smaakt naar meer.”

Debora Bakker

Adviseur, trainer, coach

“Grootste struikelblok blijkt voor mij: denken dat ik het niet kan. Of denken dat anderen het beter kunnen. Nu word je aan het werk gezet en creatief uitgedaagd. En dat valt in eerste instantie niet mee. Maar iedereen, ook jijzelf, komt met iets verrassends. Dat geeft je wel een goed gevoel. Ik werd heel blij van mijn eigen creativiteit, maar zeker ook van de creativiteit van de anderen.”Kortom: een inspirerende middag. Bedankt Lotty!”

Marcella Metsemaker

Medewerker communicatie , Veiligheidsregio Brabant-Zuidoost

“Geweldig hoe Lotty de creativiteit bij een team laat ontwaken. Sturen waar nodig, maar vooral zelf laten ontdekken en leren. Wij hebben een mooie start weten te maken met creatief schrijven (al zijn we nu eerst nog alles aan het schrappen).”

Astrid Brouwers

Directie, De Typetuin

“De korte tijd om een stuk te schrijven n.a.v. een opdracht werkt goed.Ik dacht niet na over schrijffouten of interpunctie. Dat schrijft heel bevrijdend. Wat ik in korte tijd schreef verbaasde mezelf. Lotty zorgde ervoor dat ik schreef vanuit mijn gevoel i.p.v. de ratio.”

Jolanda Vrolijk

Lerarenondersteuner Praktijkschool

“Inspirerende opdrachten om thuis te doen, goede feedback en veel super handige naslagwerken die ik zeker blijf gebruiken. Ik schrijf nu een stuk zelfverzekerder, sneller en met meer plezier. En wat ik ook heel waardevol vind, ik ga veel bewuster met onze taal om.”

Moniek Martens

Eigenaar, Footlogics

“Lotty weet op een leuke manier in verschillende omgevingen (bibliotheek, wandeling) haar kennis met je te delen en je te prikkelen om in korte tijd stukjes te schrijven waarop ze feedback geeft. Ik vond haar tips en feedback erg waardevol!”

M.B.

“We hebben heel veel informatie gekregen in korte tijd maar gelukkig ook een uitgebreide hand-out en handige checklists voor na de cursus. Er is me veel duidelijk geworden van zoekmachines. Ik begrijp nu hoe het werkt. Ik vind vooral de live redacties van onze eigen teksten erg leuk en leerzaam. Het niveau werd helemaal aangepast aan onze kennis dus alles was goed te volgen. Vooral veel gehad aan inzicht in structuur. Mijn teksten zijn meteen duidelijker! Dank je wel Lotty!”

Petra Martens

Ondernemer, Amar Belly Dancing

“Lotty weet waar zij over praat. Nodigt je uit tot een andere kijk op schrijven. Haalde mij uit mijn comfortzone met een van haar opdrachten. Geeft goede en duidelijke feedback en wijst je de weg naar “the yellow brick road” van het creatief schrijven.”

Carl Borggreven

“Op een informele, prettige manier hielp Lotty ons om allerlei (ongeschreven) regeltjes even over boord te zetten en ‘los’ te gaan. Minder hoofd, meer gevoel.”

Karien de Bont

Ritueel begeleider

“Je niet eerst af te vragen of iets wel kan, maar meer out of the box te denken. Lotty geeft scherpe feedback en schrapt al het wollig taalgebruik of onechtheid eruit.”

Heidi Blaauw

Woorddienstbegeleider

“Als verslaggever voor een krant was dat toch wel een eye opener. En voor iemand die van nature niet gewend is om over zichzelf te vertellen, was deze middag zeer nuttig.”

Joram Lawalata

Verslaggever en medewerler webcare

“Tijdens het schrijven stel je je (onbewust) kwetsbaar op en dat is best wennen. Maar het smaakt naar meer, veel meer. Nike roept het al 30 jaar. Ook hier 200% van toepassing: Just do it!”

Brenna Christiaan

Online Projectmanager

“De sfeer was erg ontspannen en basic (what you see is what you get). Mij is geen potje poep voor pindakaas verkocht. Daar houd ik van.”

Wilma Bosscha

Senior Communicatieadviseur, Gemeente Katwijk

Cursus creatief schrijven. Dat was het dan ook. Verfrissend, speels, onderhoudend en heel creatief.
Wat ver in je verborgen zit komt hier naar boven. Twijfels worden overwonnen. Het gaat gewoon. Zonder kapsones. Recht toe, recht aan.

De cursus gevuld met uitdagingen, oefeningen. Geen theorie maar meteen aan de slag en bovenal heel positief en ongedwongen. In een klein groepje krijgt iedereen kansen. Komt iedereen aan zijn trekken. Ik zou zeggen dat smaakt naar meer, naar veel meer. Als liefhebber- schrijver, gewoon maar voor het genot en de lol zit je hier zeker op je plaats. Ook als professional kom je hier niet bedrogen uit.

Wat ik ook geleerd heb is dat je, je gewoon moet laten gaan. Schrijven en schrappen en…. Heel veel genieten.

Bart de Wachter

Liefhebber-schrijver

“Even wat anders. Zo klinkt de workshop en zo is het ook. Veel geleerd. Lekker praktisch en vooral gewoon doen. Het is vaak minder ingewikkeld dan het lijkt. Dus ik zeg doen! Meld je aan en ontdek jouw creativiteit.”

Mira van der Luijt

Communicatieadviseur gemeente

“De oefeningen zijn zo inspirerend dat ik ze nu nog toepas in mijn dagelijkse leven. Hiervoor mijn complimenten! Lotty vind ik een boeiende vrouw met een goede kijk op mensen. Ze weet goed te benoemen welke dingen anders of beter kunnen. Haar voorbeelden uit de praktijk hoe zij schrijft zijn levendig en boeiend!”

Marijke Berkendam

“Wat een ontzettend leuke cursus! Niks geen stoffige presentatie, maar direct aan de slag. De oefeningen dagen je uit en met de eerlijke feedback van Lotty weet je direct waar je aan toe bent. Aan het eind van de dag ga je gewapend met praktische tips en een flinke dosis enthousiasme richting huis. Ik wil meer.. !”

Jorne Kap

Marketing- en communicatiemedewerker

“Mijn schrijf-zin is weer helemaal terug. Ik heb geleerd hoe ik bij mijn diepste gevoel kan komen en dit om te zetten in woorden en te gebruiken in mijn teksten. Goede tips en feedback.”

Hennie Timmers

“”Wat een toffe workshop hebben we gehad! Boordevol tips en suggesties, waarmee je echt vooruit kan. Niet alleen theorie, maar ook erg praktijkgericht. Je ziet jezelf verbeteren. Voor mij persoonlijk gebeurde er iets onverwachts, na een simpele wandeling…”

Erwin Roks

SEO specialist, We Talk SEO

“Voor iedereen die schrijft of wil schrijven: doen deze inspirerende workshop! Je leert op een frisse manier om wat er in je hoofd zit op papier te zetten. Schrijf je alleen commerciële teksten? Dan is deze workshop minder bruikbaar.”

Irene Dijkstra

Comunicatieadviseur

“Dat het een andere workshop zou worden dan ‘normaal’ had ik wel begrepen. Toch heeft de impact had die de Workshop Creatief Schrijven op me had me verrast. De theorie sloot goed aan bij de schrijfopdrachten. Lang geleden dat ik zó geconcentreerd bezig ben geweest. Alle deelnemers kregen persoonlijke feedback waarbij we ook van elkaar konden leren. Lotty heeft mij in elk geval overtuigd dat creativiteit letterlijk en figuurlijk ruimte nodig heeft en dat schrijven vooral in je hoofd plaatsvindt… meer ga ik niet verklappen!”

Anna Schouten

Bedrijfsleidster, Proud of my life

“De Workshop Creatief Schrijven wordt op een hele prettige, ontspannen en plezierige manier verzorgd door Lotty. Laagdrempelig, humor, helder, nuchter, open en leerzaam.”

Dorien Spanjaard

Beginnend Schrijfster

“Een workshop in een bibliotheek, want lezen en schrijven zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. Schrijven en schrappen ook, daarom een stiltewandeling in de natuur. We schrappen de drukte van Breda en schrijven daardoor binnen 20 minuten stuk voor stuk onze gedachten op papier.”

Marèn Karssenberg

Opleidingscoördinator

“Wat een waardevolle inzichten, openheid, inspiratie, en wat een diversiteit bij iedereen. Helemaal te gek om te doen. Ik ging dan ook meer dan gevoed weer naar huis, dankjewel Lotty!”

Jeannette van der Ent Braat

“Lotty is een geduldige en toegankelijke trainer. De tijd vliegt voorbij en dat gebeurt alleen when your having fun!”

Tommy Faasen

Boek Opposites AttractLotty Rothuizen | Schrijftraining en -coaching
Auteur van Opposites Attract

Ik schreef de honderden blogs, webpagina's en SEO-teksten. Copywriting, nieuwsbrieven en social media teksten. Ik schreef over steunzolen, verzekeren en rijlessen. Over meubels, de zorg en de horeca.

Met mijn incompany schrijftraining deel ik mijn kennis en 11+ jaar ervaring om bedrijven te helpen die hun interne en externe communicatie naar een hoger niveau willen tillen. En dat gaat sneller dan je denkt!

 

Banner logo's