Hoe schrijf je beeldend en zintuiglijk?
Door een plaatje of scène in het hoofd van de lezer te planten.
Heb jij weleens zitten janken bij een film? Of bij een theatervoorstelling, bij muziek of dans? Ik raak snel ontroerd bij documentaires met échte mensen.
Een film speelt zich letterlijk voor jouw ogen af en is dus heel beeldend. Je hoeft er niet veel zelf bij te verzinnen, je zíet het al.
Kun je hetzelfde bereiken met tekst? Zeker weten!
Niet voor niets hoor je vaak dat mensen het boek beter vonden dan de film. Het boek laat veel meer ruimte over voor je eigen verbeelding. Dat geldt voor het uiterlijk van de personages maar ook hun gedrag vertaal je onbewust naar gedrag dat je al kent.
Je hoeft geen roman te schrijven om mensen met tekst te raken, ontroeren, emotioneren. Dat doe je door beeldend en zintuiglijk te schrijven. Is dat moeilijk?
Nee, op zich niet. Het is wel moeilijk om niet te overdrijven.
Beeldend schrijven betekent niet dat je alles precies moet omschrijven. Je schrijft al beeldend door weg te blijven uit het abstracte.
Ik kan je bijvoorbeeld vertellen dat ik een hond heb met een witte vacht en redelijk lang haar. Maar als ik zeg dat ik een Golden Retriever heb die Happy heet, weet je ineens veel meer.
Niet alleen de feiten, maar onbewust voeg jij daar je eigen idee en ervaring aan toe, bijvoorbeeld het zachte karakter van de Golden Retriever. Of je hebt gehoord dat ze gek op water zijn en lief voor kinderen.
Mijn woorden worden gekleurd door jouw ervaringen en gedachten.
Ik geef je nog een paar plaatjes, gewoon om te testen wat jij ziet:
Een man in een Golfje GTI…
Een man in een oldtimer Jaguar…
Een man in een Smart …
Maak jouw plaatje compleet:
… scheurt voorbij.
… stapt voorzichtig uit.
… parkeert op een klein plekje.
Grappig hè, hoe je jouw verbeelding kunt overbrengen op een ander door specifiek te zijn. Ik had het ook kunnen hebben over een man in een auto. Maar zouden we dan hetzelfde zien?
Zulke kleine details kun je ook gebruiken in een zakelijke of informatieve tekst.
Door kort en krachtig een scène te schetsen, want op die manier ziet de lezer het plaatje voor zich.
Zoals ik eerder al zei: overdrijf het niet door veel overbodige details toe te voegen.
Vond je dit een handige tip en wil je meer schrijftips ontvangen? Vraag dan hier de gratis Praktische Schrijfwijzer aan.