Ai, deze week viel er weer een brief van de belastingdienst op de deurmat. Wegenbelasting.

Het is voor mijn zoon, die verontwaardigd begint te schreeuwen als hij na drie aanmaningen een boete krijgt.

Boven de brief staat:

Betreft: Naheffingsaanslag/boetebeschikking motorrijtuigenbelasting

Mijn zoon doet alsof hij de brief leest, in werkelijkheid scant hij de tekst. Hij wil antwoord op zijn vraag: wat moet ik doen?

‘Ik leg u een naheffingsaanslag op voor de te weinig betaalde mrb. Het gaat om een 1ste verzuim. De boete wordt bepaald aan de hand van het aantal verzuimen. Het vastgestelde boetebedrag vindt u terug in de berekening.’

Eronder staat een berekening. Hier kun je zien dat de boete (nog) nul is.

Aanmaning 1

Dit soort brieven werken bij mijn zoon als een rode lap op een stier. ‘Ik begrijp ik er geen ruk van’, zegt hij. Gelukkig zit er een tweede pagina bij die niets aan duidelijkheid te wensen overlaat.

Aanmaning 2

‘Nu meteen betalen’, zeg ik. ‘Dan ben je op tijd. En vraag nou ein-de-lijk eens automatische incasso aan, dan ben je van dit gezeik af.’

Een week later valt er weer een blauwe envelop door de brievenbus. Een kennisgeving herziening naheffingsaanslag. De datum van de brief ligt in de toekomst. De post van de belastingdienst kan namelijk tijdreizen.

Mijn zoon werpt een blik op de brief en geeft hem dan aan mij. ‘Ik snap het niet’, zegt hij.
Het is een korte brief. Eigenlijk zijn het maar twee alinea’s van elk twee korte zinnen. Toch moet ook ik het drie keer lezen.

Voor de dagtekening van de aanslag hebt u een bedrag van € 132,00 betaald. Dit bedrag heb ik pas kunnen verwerken nadat de aanslag was verstuurd.

Daarom heb ik de naheffingsaanslag met dit bedrag verminderd. Deze vermindering heeft geen invloed op het geregistreerde verzuim en eventuele boete.

Aanmaning 3

Wat had hier moeten staan?

Wij hebben uw betaling van € 132,00 voor de naheffingsaanslag nummer XXX motorrijtuigenbelasting ontvangen. U heeft op tijd betaald, daarom krijgt u geen boete. U hoeft niets meer te doen.

PS Luister naar uw moeder: vraag automatische incasso aan.

Mijn zoon is bijna 21 jaar. Hij is niet ‘dom’. Hij heeft dyslexie. Daar kan hij zich prima mee redden. Maar onduidelijke brieven zoals deze, zorgen ervoor dat hij zich ‘dom’ voelt. Dan kan hij mijn hulp goed gebruiken.

Schrijf jij teksten die onduidelijk zijn? Omdat ze niet logisch zijn opgebouwd of omdat de zinnen puzzels lijken? Dan weet je nu waarom ze niet het effect hebben waarop jij hoopt.