Als ik een boek krijg of koop schrijf ik voorin de datum en van wie ik het boek heb gekregen.
Dat geldt ook voor mijn allereerste dagboekje. Gekregen van mijn oudste zus op 23 mei 1979. Ik was toen 12 jaar en dit dagboekje was het begin van jarenlang dagboekschrijven.

Dagboek

Een dagboek is je beste vriend, zeggen ze. Mijn dagboek was vooral een geduldige vriend. Ik heb vooral veel verdriet, angst en twijfel aan papier toevertrouwd. Niet echt gezellig, maar het werkte wel helend.

Het grote verschil is, dat een échte vriend – nadat ‘ie al jouw zielenroerselen heeft aangehoord – zelf óók een keertje z’n hart wil luchten. Of een keer wil lachen. Maar een dagboek stelt geen eisen en heeft geen verwachtingen. Dat is precies waarom het zo goed werkt🥴
Het is bedoeld om van je af te schrijven, zaken op die manier op een rijtje te zetten.

Journalen, het nieuwe dagboeken?
Eerder schreef ik over de Morning Pages, een manier om je creativiteit op gang te brengen. Het lijkt een beetje op een dagboek, want je schrijft ook elke dag. Je schrijft met een ander doel. Voornamelijk: schrijven zonder zelfkritiek. Jezelf leegschrijven, ruimte maken in je hoofd en alles verwelkomen wat er in je op komt. No matter what.

Maar er is iets *NIEUWS* onder de zon; journaling (spreek uit: djurnollin. Tegenwoordig kun je zonder blikken of blozen vertellen dat je een djurnol bijhoudt. Het is zelfs iets om trots op te zijn. Het past helemaal in het rijtje vroeg opstaan, mediteren, koud afdouchen of dompelen in een ijsbad. Na dit ochtendritueel ga je zitten met je havermout granola en amandelmelk latte om te djurnollen.

In een journal schrijf je over je gedachten, dromen, mindset. Je kunt het gebruiken om een planning te maken om je doelen te behalen. Daarnaast is djurnollen een me-time momentje. Selfcare. Journaling schijnt goed te zijn voor je mentale gezondheid, je creativiteit én je persoonlijke groei. Journals zijn te koop in allerlei fancy uitvoeringen: van het strakke boekje van de Hema tot luxe versie met kaft van buffelleer.

Persoonlijk denk ik dat je prima kan schrijven, in een schriftje van de Action, met hetzelfde effect. Om lekker te schrijven heb ik echt niet meer nodig dan een pen en papier (of toetsenbord).

Vandaar dat ál die mooie notitieboekjes die ik altijd krijg – écht iets voor jou! – onbeschreven in de kast blijven liggen. 🥴
Mensen, stóp daarmee, ik wil ze niet 😅

Hoe zit dat met jou? Heb jij voorkeur voor pen en papier, mooie blocnotes en journals?