Kun jij je nog herinneren dat je vroeger van die docenten had waarbij je moeite had om je ogen open te houden tijdens de les? 🥱

Bij een ander zat je op het puntje van je stoel. Dat heeft echt niet alleen te maken met het vak dat je volgt, dat zegt veel over de manier van lesgeven van de docent.

Een uur lang luisteren naar droge stof, daar worden jouw hersenen niet door geprikkeld. Wat ze wel wakker houdt? Voorbeelden. Verhalen. Uitleg.
Stel je voor dat de leraar lesgaf als een cabaretier! Met verhalen, gebaren, uitvergrotingen… Get the picture?

Als je gaat schrijven, sta je in feite ook een monoloog te houden voor je lezer. Je kunt je monoloog aantrekkelijker maken door levendig te vertellen.

Kijk maar:
❌ Als familiebedrijf zijn wij trots op de ambachtelijke producten die wij op maken.
✅ Wij zijn een familiebedrijf en we zijn er apetrots op dat de broden die wij bakken, nog steeds zo ambachtelijk worden bereid als onze overgrootvader dat 90 jaar geleden deed.

❌ Nachtdiensten kunnen een aanslag zijn op je gezondheid, dus zorg goed voor jezelf.
✅ Nachtdiensten kunnen je bioritme flink door de war schoppen, met hoofdpijn, vermoeidheid, slechte concentratie en een kort lontje tot gevolg. Negeer deze signalen niet en zorg voor voldoende rust, gezond eten en frisse lucht.

❌ Ik heb een zwak voor vet eten. Ik hou van snacken, suiker en frisdrank. Ik weet ook wel dat dat niet gezond is.
✅ Ik kan geen friettent voorbijlopen, zonder een snack te halen. De geur van kroketten en friet zijn gewoon niet te weerstaan. Daarna neem ik vaak ook nog een softijsje. Als alles op is, voel ik me schuldig omdat ik toch weer voor de bijl ben gegaan.

Je kunt het zo saai niet bedenken, of je kunt er een miniverhaal van maken. Je teksten worden er levendiger door.

Probeer het eens.