Ik ben aan het prutsen aan mijn ‘nieuwe website’ waarop ik alleen training en coaching aanbied. Na een hoop gedoe en geduld, begin ik aan de contactpagina, om mezelf helemaal te verliezen in een grappig projectje.

Voor ik het weet zit ik in de make-up met een camera voor me. Het witte bloesje, de headset en de bril op mijn neus, maken een keurige helpdeskmedewerker van mij.

Bam. Ik ben in een klap het gezicht van mijn eigen klantenservice.

Nog een beetje photoshoppen om de achtergrond weg te werken. Zal ik een rimpeltje meenemen? Alleen bij mijn ogen, dat kan toch wel? Een halfuur later heb ik alle filters uitgeprobeerd en de foto lichter gemaakt. Niet alleen de achtergrond, maar ook rimpels en oneffenheden zijn verdwenen als sneeuw voor de zon. Het resultaat is nóg gelikter dan ervoor.

Als ik de foto later met een grapje op Facebook plaats, vliegen de complimenten me om de oren. Mijn ego maakt een sprongetje. En toch zit het me niet lekker. In het echt val ik natuurlijk enorm tegen.

Schrijverskwaaltje

Je anders voordoen dan je bent, is (ook) een typisch schrijverskwaaltje. Niet alleen van de zoekende, onzekere en beginnende schrijver.

Hoeveel laat je van jezelf zien en wat hou je liever voor jezelf? Als je je ware gezicht laat zien en je eigen mening laat horen, wat vinden anderen dan van jou?

De oplossing is in elk geval niet om alleen nog hoogdravende teksten te schrijven. Mooischrijverij, dure woorden. Om een ander na te doen of om vooral op safe te spelen. Met vage woorden en gebakken lucht. Dan weet je in elk geval wat anderen van je vinden: niks.

De oplossing is net zo moeilijk als dat hij simpel is: wees jezelf

Geef jezelf de ruimte om gefrustreerd te zijn. De ruimte om gedachteloos in je neus te pulken. De ruimte om vrij te schrijven en pas daarna te gaan schrappen.

Creativiteit gedijt niet als het steeds wordt afgeremd. Creativiteit zit namelijk in jou en kan alleen opbloeien als je mag zijn wie je bent. Inclusief minder goede ideeën, verkeerde woordspelingen, rimpels en oneffenheden. #nofilter

Laat dat nou precies zijn waar ik naar op zoek ga met deelnemers van mijn trainingen: de rafelrandjes van hun leven. De lelijke gedachten en het schurende verdriet.

Een goed verhaal hoeft niet gepolijst te worden. Het heeft alleen de juiste woorden nodig.

Wil jij ook leren hoe je ongepolijst briljant kunt schrijven? Dan is 1 op 1 schrijfcoaching misschien iets voor jou.


Opposites Attract - Lotty RothuizenLotty Rothuizen | Schrijftraining en -coaching

Auteur van Opposites Attract

Ik schreef honderden blogs, webpagina's en SEO-teksten. Copywriting, nieuwsbrieven en social media teksten. Ik schreef over steunzolen, verzekeren en rijlessen. Over meubels, de zorg en de horeca.

Met mijn incompany schrijftraining deel ik mijn kennis en 13+ jaar ervaring om bedrijven te helpen die hun interne en externe communicatie naar een hoger niveau willen tillen. En dat gaat sneller dan je denkt!