Wat is jouw frustratie als je gaat schrijven? Waarom lukt het niet? Wat weerhoudt jou?

Tijdens mijn schrijftrainingen stel ik die vragen altijd aan de deelnemers. Want schrijven komt zelden zonder onzekerheid of frustratie. Gelukkig hebben we allemaal last van dezelfde (mentale) obstakels.

Top 5 frustraties die ik het vaakste hoor:

1. Ik kan me niet concentreren op mijn werkplek
Vóór corona was dit de belangrijkste reden die ik hoorde van mensen die op kantoor werkten, al dan niet in een kantoortuin. Als ik dan doorvraag, blijkt dat er geen niet-storen afspraken worden gemaakt. Er wordt geen focustijd ingepland en eigenlijk wordt er al vanuit gegaan dat het stuk ‘s avonds thuis geschreven moet worden, in alle rust.

2. Ik kan me niet concentreren als ik thuis ben
Ja grappig hè, dat deze op 2 staat. Dan neem je je schrijfwerk mee naar huis, word je dáár om de haverklap gestoord.
‘Hoe laat eten we?’
‘Mamaaaa! Waar zijn m’n voetbalschoenen?’
‘Schat, kom je zo naar bed?’
Ook thuis hebben veel mensen geen stilteplek (geregeld) waar ze even rustig kunnen schrijven.

3. Het lukt me niet om een beetje creatiever te schrijven
Als ik dit hoor, vraag ik natuurlijk ook door. Wat is dat: creatief schrijven? Sommige mensen denken dat ze grappig moeten zijn. Stop daarmee.  Creatief schrijven betekent dat je veel verschillende invalshoeken kunt bedenken. Dat je alle ideeën toelaat – ook de slechte. Een creatief schrijver weet te spelen met woorden en pakt de ruimte binnen de beperkingen die zijn gegeven (SEO/aantal woorden/materie).

4. Het kost me altijd veel meer tijd (en stress) dan ik van tevoren dacht
Ja lieve mensen, schrijven kost tijd. Tijd die je in je agenda moet blokken. Even snel een tekst schrijven is geen goed idee. Je hoofd heeft tijd nodig om te bedenken, te ordenen, creatief te zijn. En dat in het kwadraat. Dus: plan tijd in, maar koppel er wel een deadline aan. Anders krijgen de perfectionisten onder ons het nooit af!

5. Ik ben bang dat anderen het helemaal niets vinden
Dát is niet de stem van de lezer, maar de stem van je innerlijke criticus. De beste schrijvers zijn als de dood, dat hun volgende boek een fiasco wordt. Ook (of zelfs) als ze al meerdere bestsellers op hun naam hebben staan.

Ik ben benieuwd of jouw grootste frustratie er tussenstaat? Kun je geen rust vinden, je niet concentreren of kun je geen creatieve invalshoek bedenken.
Wat kun je eraan doen? Doe het!

Over de innerlijke criticus heb ik eerder al gehad. Die zit nu – als het goed is – te kniezen in een hoekje. 😭