Als je gaat schrijven, bedenk je welke vragen de lezer allemaal kan hebben over het onderwerp van jouw tekst. Omdat je dit als een soort vraag- en antwoordspel hebt opgesteld, zijn het al duidelijke alinea’s geworden.

De volgende stap is het bepalen van de volgorde. Daar is de Omgekeerde Piramide voor.

De Omgekeerde Piramide is een schrijftechniek die al decennia in de journalistiek wordt gebruikt. Met deze techniek val je met de deur in huis.

💥BAM.

Het belangrijkste eerst.

De informatie die het belangrijkste is, wordt de eerste alinea.

Herschik alle blokjes tekst en zet ze op volgorde van belangrijkheid.

Cruciale vragen worden bovenin beantwoord en lager in de piramide staat meer gedetailleerde informatie. Hoofdzaken en bijzaken zijn zo duidelijk van elkaar gescheiden.

In het bovenste, brede deel komt meteen de belangrijkste informatie te staan. Een soort samenvatting van alle tussenkopjes bij elkaar. Als je de inleiding leest, weet je meteen wat je van de tekst mag verwachten.

Sluit af met een krachtige conclusie.

Voorbeeld van een introtekst
Schrijf je regelmatig en weet je niet hoe je een goede tekst opbouwt? In dit artikel lees je hoe je snel structuur aanbrengt en waarom alinea’s en tussenkoppen van levensbelang zijn. Je leert waarom je de lezer moet begrijpen en hoe je hem laat lezen tot het eind.

Je verklapt de inhoud dus nog niet, maar je weet wél meteen wat je kunt verwachten en of dit artikel iets voor jou is of niet.

Swipe je naar links of naar rechts?

Waarom de Omgekeerde Piramide in de journalistiek wordt gebruikt?

Omdat de eindredacteur moet kiezen of een artikel wel of niet de krant haalt en of het nog op de pagina past. Als een artikel ingekort moet worden, kan het onderste deel (met de minst belangrijke info) ervan af worden geknipt. Het hele stuk herschrijven is dus niet nodig.

Oorspronkelijk hoort de CTA er niet bij maar die mag online niet ontbreken.

Hier lees je meer over de Omgekeerde Piramide.


Vond je dit een handige tip en wil je meer schrijftips ontvangen? Vraag dan hier de gratis Praktische Schrijfwijzer aan.