Copy-paste – kopiëren-plakken. Ik geef toe dat ik niet meer zonder deze superhandige functie op mijn computer zou kunnen!
Maar dat er ook veel mis kan gaan met deze gemaks-knoppen, zie ik regelmatig bij bedrijven waar ik teksten voor schrijf of een training geef.

Op de website, in offertes en zelfs in persoonlijke brieven, zie ik hoe ijverig de schrijver is geweest met copy-paste. Teksten die een oud-collega ooit heeft geschreven, worden zonder nadenken samengevoegd met alinea’s die een stagiair uit haar mouw heeft geschud.

De oud-collega is inmiddels met pensioen 👵en de stagiair is gezakt 🙇🏼‍♀️
Maar…wel lekker makkelijk voor jou!

Nee, foei!

‘Lekker makkelijk’ is in dit geval vooral respectloos en onzorgvuldig. Respectloos naar de lezer toe en onzorgvuldig omdat jij zelf niet eens meer weet wat er eigenlijk staat.

Duik eens in de archieven en bekijk jullie standaard teksten maar eens kritisch.
Wat staat er eigenlijk?
Kloppen die zinnen wel?
Zou jij het zelf ook zo schrijven?

Spoor oude copy-paste-meuk op en neem de moeite om iets te schrijven waar je achter staat en wat direct duidelijk is voor de lezer. Je kan het! 💪

Er is ook nog een andere manier… verzamel alle bestaande communicatie en laat mij er een mooi overzichtelijk pakket van maken. Brieven, mails en artikelen volgens een heldere structuur en geschreven in duidelijke taal.

Het enige dat jij dan nog hoeft te doen is… copy-paste 😂