Het is zaterdagavond en ik heb een date. Filmpje, hapje en drankje erbij. Een filmavond. Qualitytime met mijn zoon.

Laptop. Check.
Beamer. Check.
Netflix. Check.

Hij mag kiezen maar ik beslis.

‘Mag het op jouw account mam? Daar staat wat meer actie op. En ik heb geen zin in een animatie…’ Dat verbaast me niets. Toen hij nog luiers droeg had hij al meer belangstelling voor Transformers dan voor Nijntje.
‘Is goed maar wel iets wat ik ook leuk vind.’ Samen scrollen we door het enorme aanbod van Netflix. We hebben de beschikking over een enorme filmcatalogus en we keuren de ene na de andere film af. We zijn verwend. Maar dan weet hij het zeker, het wordt Scary Movie.

Is dat niet een heel enge film? Ik kijk naar de leeftijdsgrens: 12+.  Moet kunnen. Ik offer mezelf wel op vanavond. Voor de zekerheid zet ik nog een extra fles wijn naast de bank. Misschien heb ik hem straks nodig.

Scary Movie begint met een super Amerikaans meisje in een super Amerikaans huis met super Amerikaanse inrichting.  Ze is alleen thuis en wordt gebeld door een creep die griezelige dingen tegen haar zegt. Ze lijkt niet bang totdat de engerd aan de andere kant van de lijn laat merken hij kan haar zien. Nu wordt ze toch bang. Maar echt eng wordt het niet.

We moeten er allebei even inkomen. We verwachten een enge film maar hij is vooral flauw. Doorspekt met poep-, pies- en kotsscènes. Precies wat je kunt verwachten van een puberfilm. Mijn zoon schatert het uit bij iedere scheet en ik troost mezelf met wijn en qualitytime.

Mijn zoon schatert het uit bij iedere scheet en ik troost mezelf met wijn en qualitytime.

Wat vinden pubers nog meer leuk? Seks. Scary Movie ontpopt zich langzaam als een 12+ soft seksfilm. Een moderne versie van Porky’s. Het zweet breekt me uit als een suggestieve scène in beeld komt en mijn zoon enthousiast roept: ‘Zag je dat? Mam, zág je dat? Die moeder was die vader aan het pijpen!’
Ik verslik me in mijn wijn. Sinds wanneer weet hij wat pijpen is? Het liefst wil ik hem een koekje aanbieden en snel van onderwerp veranderen maar hij staat al op.

‘Ik spoel hem wel even terug mam, dan kan jij het ook zien.’
Nee, nee, nee, denk ik. Ik wil niet met jou naar seks kijken. Maar het is al te laat. Daar zijn ze weer.

Het tevreden gezicht van de vader achter het stuur. De moeder die omhoog komt en haar mondhoeken routineus schoonveegt. Dan zien we de dwingende hand van vader die moeder weer met haar gezicht in zijn schoot duwt. Zijn handen aan het stuur, zijn gezicht verwrongen van genot.

Het zijn maar een paar seconden. Ze duren een eeuwigheid. Het liefst wil ik doen alsof ik het niet heb gezien. Alsof ik niet weet wat het is. ‘Nou dat kán niet hoor schat. Dat is gevaarlijk.’ Hè, wat zeg ik? Ik praat er zo snel mogelijk overheen en blijf met een ongemakkelijk gevoel zitten. Hij kijkt me aan alsof hij wel beter weet.

We zien hoe de siliconenborsten van een tienermeisje worden lek gestoken. Ik zeg dat die borsten niet echt zijn en hij zegt dat hij dat ook wel weet. De rest van de film worstel ik me door scènes heen waarin veel wordt getongzoend, gevreeën, gedroogneukt en betast. Dubbelzinnige opmerkingen en flauwe grappen.

Alleen wanneer een gymlerares in beeld komt, heeft mijn zoon het moeilijk. De lerares is overduidelijk een grote kerel in vrouwenkleren. ‘Ze’ heeft een bloesje met korte mouwtjes aan waaruit grote armen met dikke spierballen steken. Onder het spijkerrokje steken harige benen uit.

‘Bah, die juffrouw lijkt wel een man.’
De juffrouw staat op en onder het veel te korte rokje hangen twee enorme ballen in een grote zwiepende zak. Als knikkers in een vleeskleurige panty. ‘Een vrouw met ballen!’, roept hij verbaasd. Ik zeg dat die ballen niet echt zijn en hij zegt dat hij dat ook wel weet. ‘Zal ik het nog eens terugspoelen mam?’

In de volgende scène zien we een jongen die voor het eerst met zijn vriendinnetje vrijt en een hoogtepunt beleeft. Zijn lichaamsvocht explodeert als een pak yoghurt tegen het plafond. Ik zeg weer dat het niet echt is en hij verzucht dat hij dat ook wel weet. Als de film is afgelopen is mijn fles wijn leeg. Die extra fles.
‘Vond je het een leuke film?’ vraag ik hem.
‘Mwah, gaat wel. Maar ik wil deel 2, 3 en 4 nog wel zien.’

’s Avonds in bed komt een oude herinnering bovendrijven. In gedachten ben ik ruim 35 jaar terug in de tijd. We zitten met zijn zessen aan een gedekte tafel en mijn broer vertelt de ene schunnige mop na de andere. Zijn drie zussen gieren van het lachen. Hij maakt dubbelzinnige woordspelingen, flauwe grappen en vertelt gekke verhalen. Bij alles wat hij doet maakt hij grote gebaren om zijn verhaal kracht bij te zetten. Dan maakt hij een grap over pijpen.

Besmuikt lachend kijken we allemaal naar onze ouders, die onverstoorbaar de aardappels aan elkaar doorgeven, omdat ze niet weten wat pijpen is. Dat heb ik de afgelopen 35 jaar gedacht. Tot vanavond. Dat hebben zij toen toch slim aangepakt.

 

photo credit: Sheena876 via photopin cc

CURSUS SCHRIJVEN VOOR HET WEB 2016