Een paar dagen na mijn coming out over mijn haardracht, merk ik dat de grens van openheid op mijn blog vooral ligt bij de lezer zelf. Vinden lezers mijn verhalen over het algemeen ‘herkenbaar’; van een Brazilian hebben de meesten nog nóóit gehoord. Ja ja.

Maar ik laaf me aan de complimenten en reacties: ‘wat een lef heb je’.’ Ik giechel om een vriendin die bezorgd vraagt of ik niet te veel van mezelf bloot geef. Ik stel mijn moeder gerust die zich afvraagt of alles waar is wat ik schrijf. En dan ga ik weer over tot de orde van de dag.

Tijdens het twitteren valt mijn oog op een pikante tweet.

Mijn man en mijn minnaar hebben allebei dezelfde tactiek

Ik vind de uitspraak behoorlijk uitdagend maar als ik zie van wie het bericht komt, valt mijn mond open.

Kitty?

Die vrouw die pleit voor een onderhoudsvrij lichaam. De vrouw die geen sieraden blieft en liever een tondeuse dan een schaar in haar haren zet … een minnaar?

Ik klik op de link die erbij staat en ik haal opgelucht adem als ik zie dat het een citaat is afkomstig van de website van de Open Relatie Coach. Meteen vraag ik me af wat Kitty op zo’n website doet. Ik vind het verdacht.

Op de man af vragen. Dat is het beste. Ik stuur haar een tweet.

Maar het antwoord komt niet van Kitty. Mevrouw Open Relatie heeft mijn bericht ook gelezen en vraagt of ik haar wil volgen. Je hoeft geen open relatie te hebben om dat te doen, zegt ze. Wat weet zij van mijn relatie, vraag ik me af.

En wat moeten de mensen wel van mij denken als ik haar volg?

Nieuwsgierig geworden ga ik terug naar haar website. Op zoek naar de about-pagina. Ik wil alles weten over deze vrouw die openlijk van twee walletjes eet. Maar ze stelt me teleur. Openhartige verhalen over geoorloofd vreemdgaan maar geen informatie over de schrijfster zelf. Behalve dat de trainer ervaringsdeskundige en therapeut is.

“Zelf heb ik ook een open relatie en ik ken de leuke kanten en de minder leuke kanten. Zeker het eerste jaar was voor ons heftig, maar inmiddels hebben we de veiligheid bij elkaar gevonden die we nodig hebben. Niemand weet het van ons en het is de bedoeling dat dit zo blijft. De geheimhoudingsverklaring die je bij de intake tekent, is dus niet alleen ter bescherming van jou als deelnemer, die geldt ook mij als trainer.”

Geheimhoudingsverklaring. Ja ja.

Ik vertrouw het niet. Wie weet wat daar allemaal gebeurt. Ik lees snel  het programma. Het programma bestaat uit tien bijeenkomsten voor 6-8 stellen. Met oefeningen!

Ik kan er niets aan doen. Ik zie het voor me. Zestien lichamen die veiligheid bij elkaar zoeken. Zestien mensen met een dubbelleven.

Mensen die tegen de oppas zeggen dat ze naar het theater gaan.

Ik besluit @Openrelaties te volgen. Uit nieuwsgierigheid. Niet omdat ik een open relatie heb. Of wil.

Ik wil weten wat er gebeurt tijdens de open relatie trainingen, voordat mijn fantasie op hol slaat en ik er een eigen invulling aan geef.

Zoals ik had kunnen verwachten reageert Lief op één van mijn berichtjes aan @Openrelaties. Wanneer gaan we? twittert hij.

Tijd voor een goed gesprek om zijn fantasie te beteugelen. En die van haar! Zo werkt dat dus; op slinkse wijze probeert ze mijn man te verleiden via mij.

Aan het eind van de middag vraag ik of hij even langs komt. We drinken een glas wijn in de late middagzon en ik schraap mijn keel.

‘Goh, heb je nog op die website gekeken van die openrelatiemiep?’ vraag ik zo nonchalant mogelijk. Dat heeft Lief. Hij heeft zich er zelfs in verdiept.

‘Het zou wel wat voor ons zijn’ zegt hij tot mijn schrik, ‘ik een vriendin, jij een vriendin. Kunnen we ook nog af en toe iets leuks met z’n vieren doen’.

‘Of samen lekker weggaan terwijl jouw vriendin oppast’ zeg ik.

Met de iPad erbij nemen we het programma samen door.

Bijeenkomst 5 en 6: Jullie en de minnaars/minnaressen

Afspraken, veiligheid, balans, jaloezie, hoe houd je het goed?

‘Afspraken’ zeg ik ‘die zijn natuurlijk belangrijk. Als er goede afspraken zouden zijn, kan ik me er nog wel iets bij voorstellen’.  Ik begin spontaan een lijstje op te sommen:

  1. Ze mag nooit jonger zijn dan ik
  2. Je mag nooit met haar op vakantie
  3. Je mag niet bij haar blijven slapen
  4. Je mag geen leuke dingen met haar doen
  5. Je mag geen persoonlijke dingen aan haar vertellen
  6. Niet door de week en niet in het weekend
  7. Het mag geen collega van je zijn
  8. Je mag niet dat ene doen wat je alleen bij mij doet
  9. Ze mag niet in een straal van 100 kilometer in de buurt wonen…

Ik kijk of Lief nog luistert. Hij knikt. ‘Daar kan ik állemaal mee leven’ zegt hij stoer.

10. … en ik kies haar wel voor je uit.

 

photo credit: www.LizzieVPhotography.com via photopin cc