Iedereen kan zijn creativiteit vergroten en aanwakkeren. Wil je creatiever en vrijer gaan schrijven – en dat is áltijd een goed plan – dan zou je kunnen beginnen met het schrijven van ‘Morning Pages’.

In mijn boekenkast staat het boek van schrijfster Julia Cameron. Ik deed het boek mezelf cadeau in 2008. Dat weet ik omdat ik er een boodschap aan mezelf in heb geschreven: 21/07/08 Voor Lotty, om het bloed te laten stromen!  🤣

The artist’s Way'

Ik heb het er – as we speak – even bij gepakt. Ik was bepaald niet kinderachtig met onderstrepen wat ik belangrijk vond. Overal staan uitroeptekens en pennestrepen.

Opvallend is dat het boek veel religieuze verwijzingen naar God gebruikt. Het religieuze heeft tegenwoordig vaker plaatsgemaakt voor het spirituele. Niet God, maar het Universum. Niet bidden maar manifesteren.

Nu ik het doorblader, denk ik dat ik deze wereldwijde bestseller niet meer zou aanraden. Toch heeft het mij geholpen mijn creatieve identiteit terug te vinden. Door te erkennen dat er een ‘kunstenaar’ in mij zit die de ruimte nodig heeft.

Waar het boek écht bekend door is geworden en waar ik nog 100% achter sta, is de methode die Cameron aanbeveelt om creatiever te worden; de Morning Pages ofwel: ochtendpagina’s.

Het leuke is dat echt iedereen het kan, dat het werkt en dat je ook nog van jezelf leert.

Wat heb je nodig?

  • Pen en papier (géén toetsenbord!)
  • Iets eerder opstaan
  • Rust

Morning Pages zijn pagina’s die je vol schrijft met wat er maar in je opkomt. Je schrijft elke ochtend drie pagina’s vol. Dat doe je meteen nadat je bent opgestaan en je laat je gedachten en je schrijfhand volledig de vrije loop.

Alles wat je denkt en schrijft is goed. Over de vuile was, de ruzie van gisteren en de vrijpartij van vannacht. ‘Bedenk’ niets maar schrijf en hou vol. Haal je hand niet van het papier maar blijf schrijven.

Je leest niets terug en je hoeft niet op schrijfstijl of spelling te letten.
Wat gebeurt er tijdens dit proces? Je ordent je gedachten, je ruimt op, verwerkt en schrijft ongemerkt blokkades van je af.

Maar vooral: je schrijft zonder censuur. Je schrijft jezelf leeg en geeft je speelse natuur de ruimte. Alles mag en alles is goed. Dat is exact de basis om creatiever te schrijven.

Lezen wat je allemaal hebt geschreven? Wacht daarmee tenminste een maand.

Denk je nu: oooh, maar die morning pages, dat doe ik allang! Ik doe aan djurnollen. Lees dan vooral het volgende blog, dan leg ik uit waarom djurnollen is iets anders is.