Met moeite kom ik ’s morgens uit mijn waterbed. Er moet iets gebeuren. Ik moet in beweging komen, voordat ik helemaal vastroest. Ik ga op zoek naar een sport waarbij de kans op blessures nihil is. Zo kom ik al surfend uit bij aquafit.

Aquafit biedt u de keuze uit een aantal activiteiten waarbij aandacht besteed wordt aan verschillende bewegingsvormen voor ouderen. De lessen worden gegeven in extra verwarmd water.

Dat verwarmde water klinkt goed. Ik lees verder.

De bedoeling van de lessen is dat u al uw spieren en gewrichten laat bewegen en aan uw conditie werkt. U hoeft niet te kunnen zwemmen, de oefeningen vinden plaats in ondiep water en dit alles op muziek.

Spieren, gewrichten, conditie. Wat wil ik nog meer?

Ik vraag twee onsportieve vriendinnen of ze met me meegaan en ze zeggen allebei ja. We spreken af om ons voor te bereiden. Onder het genot van een portie kaas en een glas wijn verheugen we ons al op het strakke lichaam en de soepele gewrichten die ons te wachten staan. Terwijl ik de glazen bijschenk, praten we over alle voordelen van zwemmen. De bloedsuikerspiegel zakt, wat minder kans op diabetes geeft. De zijdelingse peddelbewegingen van de armen trainen de spieren van schouders en nek en verhogen de doorbloeding. De waterdruk heeft een lichte massage-effect, dat lichaam en hoofd ontspant.

De eerste les. Grijze kortgeknipte kopjes dobberen al in het water. Terwijl wij onhandig bezig zijn de schuimrubberen zwembandjes op maat te maken en om de taille te gespen, kijk ik rond. Ik stel vast dat we de jongsten zijn. Ik voel me nu al jong en sexy.

Ik voel me nu al jong en sexy.

In het zwembad is het snikheet en met een watertemperatuur van 33 graden gaat het zweten onder water gewoon door. We doen een korte voorstelronde en drie van de vijf dames heten Annie.

We joggen, rennen, zwemmen en boksen op aanwijzing van onze jonge badmeester. Bij iedere oefening moedigt hij ons aan om harder en sneller te gaan. De Annies die voor mij zwemmen trekken zich niets van hem aan en zwemmen in een rustig tempo door. Zij houden genoeg energie over om te praten. Zij wel.

Met een gloeiend hoofd jog ik de Annies zo snel mogelijk voorbij. We doen buikspieroefeningen, rennen op de plaats zonder de grond te raken en duwen schuimrubberen ‘gewichten’ onder water. Na driekwartier is de les bijna voorbij en mogen we nog even iets voor ons zelf doen. Vrij zwemmen. Alle dames zwemmen ontspannen op hun rug of doen rustig rek- en strekoefeningen terwijl ze zich vasthouden aan de kant.

Ik besluit nog even tot het uiterste te gaan en mijn RSI-arm en stramme schouders een oppepper te geven. Vijf minuten lang daag ik mezelf uit en ga ik tekeer met de halters. Harder, sneller, zwaarder. Hoezo is aquafit voor bejaarden? Je kunt het zo zwaar maken als je zelf wilt! Moe maar voldaan staan we even later in de kleedkamer onder de douche. De Annies trekken hun witte onderbroeken aan en wij onze strings. Vergis ik me of kan ik al een maatje kleiner aan?

Een uur later zit ik achter mijn laptop en kan ik mijn koffiekopje nauwelijks naar mijn mond brengen. Mijn armen zijn loodzwaar en trillen bij iedere kleine beweging die ik maak. Mijn nek doet pijn, mijn benen zijn verzuurd. Ik voel tenminste dat ik iets gedaan heb, denk ik.

Na een slapeloze nacht die ik doorkom op paracetamol en Diclofenac, bel ik om acht uur mijn fysio. Of ik vandaag even tussendoor kan. Dat kan. ‘s Middags lig ik op mijn buik op zijn behandeltafel. De randen van de hoofduitsparing drukken hard op mijn gezicht. Ik vraag me af hoe het er van onderaf uitziet. Uit ervaring weet ik dat de afdruk over een uur nog op mijn wangen staat. Zijn vingers tasten wervel voor wervel voorzichtig af. ‘Ja, daar,’ zeg ik als hij in de buurt van mijn schouderblad is.
‘Adem in en adem uit,’ zegt hij rustig. Op mijn uitademing duwt hij stevig op mijn rug. Pas bij de vierde keer horen we het kraken en geef ik een zucht van verlichting.
‘Een geblokkeerde rib,’ stelt hij vast. ‘Aquafit is wel goed voor je, maar op jouw leeftijd moet je het rustig opbouwen.’

Geïrriteerd en beledigd verlaat ik de praktijk. Om mezelf te troosten ga ik op zoek naar een leuke badmuts. Eentje die bij mijn leeftijd past.

Website tekst nodig? Binnen 7 dagen je website online!

 

 

CURSUS SCHRIJVEN VOOR HET WEB 2016