Zo. Dus jij denkt erover om een weblog te beginnen.
Of je hebt er al één maar vraagt je af wat je ermee moet.
‘Iedereen’ heeft een weblog. Dat maakt het nog geen wondermiddel. Ik wil je niet ontmoedigen maar wat jij denkt is natuurlijk waar: het is (best) veel werk.
Daarom is het goed om te bepalen wat het doel van je blog is. Voordat je je op het schrijven stort.
Een blog omdat het erbij hoort, is geen lang leven beschoren.
Daarvoor is het te tijdrovend.
Je website kun je zien als je standaard visitekaartje. Hier kunnen je klanten snel zien wie je bent, wat je doet, waar je zit.
Kom je betrouwbaar over dan willen ze meer van je weten. Dat kan. Op je weblog.
Er zijn heel veel goede redenen te bedenken om eraan te beginnen. Ik noem er een paar:
Kennis delen
O, wat heerlijk. Hier heb je alle ruimte om je kennis te delen zodat je de lezer kunt helpen. Je kunt laten zien wat je in huis hebt.
Dat is ook fijn voor jou: je wekt vertrouwen door te laten zien dat je een expert bent op jouw vakgebied. Bovendien kun je laten zien waarmee jij je onderscheidt van anderen.
Geef ze redenen om voor jou te kiezen maar doe dit zonder er een wc-eend-reclame van te maken.
Laat zien waar je voor staat
Ook al zo fijn. Klanten kiezen steeds meer voor authenticiteit en eigenheid.
Ja, ik weet het. Modewoorden zijn het.
Maar het is wel een positieve ontwikkeling. Dit betekent dat je je eigen standpunt kunt innemen en uitdragen.
Het blog krijgt daardoor jouw signatuur. You will win some and lose some.Maar dat is helemaal niet erg. Je blijft met een trouw clubje over.
Meer bezoekers naar je website trekken
Als je interessante posts schrijft krijg je extra bezoekers. Gegarandeerd. Er zijn 3 slimme manieren om daarvoor te zorgen.
• Je kunt je content optimaliseren zodat Google dol op je website wordt.
• Je kunt steeds als je een nieuwe post hebt geplaatst de link delen via social media en je nieuwsbrief.
• Je kunt het alle twee doen!
Maar wacht even. Denk nou niet dat bloggen een kunstje is.
Houd de lezer in gedachten. Een blog uitsluitend geschreven op vindbaarheid wordt niet door de lezers gewaardeerd en levert dus uiteindelijk geen (terugkerende!) bezoekers op.
Minister van Sociale Media
Je hebt een blog. Nu word je je eigen minister van Sociale Media. Je gaat delen. Met familie, vrienden, kennissen, lezers… Welke kanalen kun je inzetten om je blogartikel te delen.
Ook dat is geen truucje. Wil je dat jouw berichten op Twitter worden gelezen? Dan zul je ook hier actief moeten deelnemen en niet alleen maar moeten zenden.
Het gezicht achter…
Je weblog is een prachtige plek om te laten zien dat jij ook een mens bent van vlees en bloed. Vertel eerlijk over je eigen twijfels of over de fouten die jij hebt gemaakt.
Waar haal jij je tips, oplossingen en informatie vandaan?
Contact
Het is natuurlijk fantastisch dat je lezers onder je blog een reactie kunnen plaatsen. Wees niet al te teleurgesteld als dat (zeker in het begin) niet of nauwelijks gebeurt.
Je kunt bewust discussies op gang brengen door de mening van je lezers te vragen. Het contact dat ontstaat is waarschijnlijk het meest waardevolle resultaat van je weblog. Trouwe lezers kunnen jou weer heel veel waardevolle informatie geven waardoor je ze nóg beter van dienst kunt zijn.
Werkt Google Adwords niet sneller?
Het bijhouden van een weblog en een Google Adwords campagne zijn beiden een middel om meer bezoekers naar je website te trekken.
Met een Adwords Campagne betaal je voor gerichte zoekers. En het werkt zolang je betaalt. Daarna is de campagne ook echt over en ben je weer uit beeld.
Een weblog trekt op organische wijze meer bezoekers. Je bouwt er dus langdurig iets mee op.
Het mes snijdt aan twee kanten: je website krijgt steeds meer relevante en waardevolle informatie én Google kan je website daardoor steeds beter vinden.
Google Adwords werkt wel sneller geregeld maar is niet blijvend.