SCHRIJF ZELF JE WEBTEKST

Waarom niet? Jij weet als geen ander wat je wilt vertellen, kent alle details en je vindt het hopelijk leuk om te doen! Omdat webteksten aan andere voorwaarden moeten voldoen dan bijvoorbeeld een brochure, is het slim om je daar van tevoren in te verdiepen. Je vindt hier een aantal handige tips en tooltjes waar je thuis mee aan de slag kan.

EEN WEBSITE IS NOOIT KLAAR

Je ziet ze steeds minder: statische websites. Dit zijn zeg maar de digitale visitekaartjes van een bedrijf. Op deze websites gebeurt niets en je kunt er dan ook niet veel resultaat van verwachten. Ga jij zelf aan de slag? Bedenk dan dat je website eigenlijk nooit af is. Een goede website leeft en geeft de klant redenen om terug te komen. Verwacht ook niet dat je webteksten in één keer perfect zijn. Juist door de resultaten te analyseren kun je gaan verbeteren!

Valt het tegen en kom je er toch niet uit? Dan kun je altijd nog de hulp van een tekstschrijver inroepen voor een correctieronde of (SEO) advies :-)!

HANDIGE TOOLTJES VOOR DE SEO-DOE HET ZELVER

Wil je zelf aan de slag met je website? Dan zijn er een heleboel handige online tools die je meer inzicht kunnen geven in SEO. Hier staan de meest gangbare en gratis 😉 hulpprogramma’s op een rij.

Google Webmaster Tools

Hoe wordt jouw site geïndexeerd? Welke zoekwoorden zoekwoorden worden er gebruikt die de bezoeker naar jouw site linken?

Majestic SEO

De tool richt zich volledig op linkdata: wie linkt naar je site, met welke linktekst, en hoe belangrijk is die link voor je?

De Adwords keyword

Dit is van alle SEO tools toch wel een van de belangrijkste die je zou moeten gebruiken nog voordat je een tekst gaat schrijven. Welke woorden worden gebruikt om jou te vinden? Welke alternatieven zijn er? Wat scoort het best? Lees meer over het belang van een goed zoekwoordenonderzoek.

Google Analytics

De website staat, en dan? Dan kun je kijken of je de juiste manier van optimalisatie hebt gekozen. Je kunt je plannen bijstellen en aanscherpen. Waar komen jouw bezoekers vandaag? Levert adverteren klanten op en bij welke pagina haakt iedereen af?

Google Insights for Search

Om inzicht te krijgen welke productkenmerken je klanten belangrijk vinden kun je Google’s Insights for Search gebruiken. De inzichten zijn onderverdeeld in regio, periode en categorie. Heel handig voor het kiezen van de juiste zoekwoorden.

UNIEKE CONTENT

Om te beginnen heb je natuurlijk jouw eigen, unieke verhaal te vertellen. Jouw klanten zijn op zoek naar jouw onderscheidend vermogen en niet naar een kopie van de concurrent. Maar een minstens zo belangrijke reden om je eigen unieke content te (laten) schrijven is dat Google niet houdt van ‘duplicate content’.

WAT IS DUPLICATE CONTENT?

We hebben het over teksten die je hebt gekopieerd en geplakt. Gepikt of gejat. Dat is op zich al niet erg aardig maar je kunt er ook voor worden gestraft. Bij veel dubbele content zal Google de dubbele pagina’s niet meer indexeren. Over het algemeen sterft de website met de gekopieerde content een natuurlijke dood maar in het ergste geval, als je het heel erg bont maakt, verdwijnt de hele website uit de lijst met zoekresultaten.

Een paar jaar geleden was een gelikte website met flitsende filmpjes en grappige gadgets nog indrukwekkend. Goede, relevante en informatieve content wordt steeds belangrijker. Tegenwoordig weten we allemaal snel de ‘skip intro button’ te vinden of nog erger: het kruisje.

Goede content is op de eerste plaats belangrijk voor de bezoeker. Die zit niet te wachten op onzin of verouderde informatie. Er is echter nog een reden om te zorgen dat je website genoeg content bevat: het aantal pagina’s met nuttige content is een belangrijke factor om door Google te worden gewaardeerd.

PAGE RANK

Google legt links tussen websites met unieke, hoogwaardige content die naar elkaar linken. Het spreekt voor zich dat goede linkpartners slechts te krijgen zijn als je zelf ook enige inhoud hebt te bieden. Net het echte leven ;-). Hoe hoger de pagerank, hoe eerder je bij een zoekopdracht naar boven komt.