Ik moest vroeger elke dag tussen de middag tien minuten oefenen op mijn blokfluit. Na de lunch blies ik de restjes broodkruimels en pindakaas met korte ademstootjes in mijn fluit. 

Zelfs blokfluiten wordt leuk als je er zwierige tonen uit weet te blazen. Langere en kortere klanken die samen ritmische muziek maken.

Hetzelfde geldt voor tekst. Alleen beginnen veel mensen niet met voorzichtige korte stukjes maar met lange zinnen die ze aaneenrijgen als een lange lap tekst.

Het resultaat is een tekst met lange zinnen, tangconstructies en passief taalgebruik. Als er dan ook nog te weinig alinea’s en tussenkopjes zijn, is de tekst lezen zoiets als het leegeten van een pot stroop.

🎵 Laat je tekst swingen met ritme 🎵


De snelste manier om erachter te komen of je tekst een aardig melodietje heeft, is hem hardop voorlezen. Net als bij het zingen van een lied, hoor je direct of je tekst lekker loopt of niet. 

Hak lange zinnen op

Hak langere zinnen op in korte zinnen. Wissel lang en kort af want als je alleen maar korte zinnen gebruikt, leest het net zo irritant als alleen maar lange zinnen.

Voorbeeld
Tegen de tijd dat hij zijn fiets in de schuur had gezet, wat hij altijd ’s avonds deed, had zij de gordijnen al dichtgedaan en een negligeetje aangetrokken om hem te verrassen wanneer hij binnen zou komen.

(Dit is niet alleen een lange zin, er staan ook een tangconstructie en passief taalgebruik in.)

Tegen de tijd dat hij zijn fiets in de schuur had gezet |, wat hij altijd ’s avonds deed |, had zij de gordijnen al dichtgedaan |en een negligeetje aangetrokken |om hem te verrassen |wanneer hij binnen zou komen.

Je ziet dat er in deze zin heel veel mogelijkheden zijn om de zin door te knippen. Door af te wisselen met langere en kortere zinnen, ontstaat een mooi ritme.

Hij zette zijn fiets in de schuur. Dat deed hij iedere avond. Ondertussen deed zij de gordijnen dicht en trok een negligeetje aan. Ze wilde hem verrassen wanneer hij binnenkwam.

Let er de komende tijd maar eens op, hoe vaak je lange zinnen schrijft die je makkelijk kunt opdelen voor meer 🎶 ritme 🎶 in je tekst.


Vond je dit een handige tip en wil je meer schrijftips ontvangen? Vraag dan hier de gratis Praktische Schrijfwijzer aan.