Bloggen.
De meeste ondernemers die ik ken, krijgen al buikpijn bij de gedachte dat ze iedere maand een stukje moeten schrijven.
Of iedere week.
Je bent echt niet de enige. Die buikpijn is een symptoom van de angst die je voelt. Want je hebt nogal wat te verliezen:
Je denkt dat je niets te vertellen hebt.
Je denkt dat je niet kunt schrijven.
Je denkt dat het vreselijk veel tijd kost.
Je denkt dat je niet gelezen wordt.
Je denkt dat je uitgelachen wordt.
Het ergste is: als je zo denkt krijg je nog gelijk ook. Je komt niet op een goed onderwerp en je bent bang om stomme spelfouten te maken.
Dan -horror- volgt die knagende onzekerheid. Want op het moment dat je op publiceren drukt, is het out of your hands. Sta je voor gek? Word je achter je rug uitgelachen?
Je hóórt ze gniffelen.
MAAR KOM, WAT IS BLOGGEN NOU HELEMAAL?
Dit zegt de Dikke van Dale:
Het woord weblog bestaat pas 15 jaar en is ontleend aan het loggen van online dagboeken. Blog is daar weer een als grapje bedoelde verbastering van: we-blog (wij bloggen).
Kort gezegd is het dus eigenlijk een online logboek.
Het zakelijke weblog van nu is een artikel of column met een persoonlijk karakter. Je deelt jouw kennis en dit doe je met een personal touch. Dat maakt een blog makkelijk leesbaar.
ALS BLOGGEN ZO AFSCHUWELIJK IS, WAAROM IS HET DAN ZO POPULAIR?
Op jouw blog vindt de lezer de bevestiging waar hij naar op zoek is. Hij wil weten wat jij weet wat hij niet weet. Hij wil begrip en hulp. En jij mag hem aan de hand nemen. Je kunt schaamteloos laten zien hoe goed je bent ;-). Door je visie en kennis te delen geef je mensen een goede reden om voor jou te kiezen.
JE VOERT JE LEZER MET LICHT VERTEERBARE STUKJES INFORMATIE
Met gloeiend hete nieuwtjes. Met zoete koek en pittige peper. Je bent geen encyclopedie maar een vriend die meedenkt en helpt. Op je eigen manier.
Een weblog is een plek waar je jezelf van je andere kant(en) mag laten zien. Je businessmasker mag af. De lezer leert je echt een beetje kennen.
Onder het blog kan de lezer een reactie plaatsen en zo kunnen jullie online communiceren. Je kunt meningen en ideeën uitwisselen. Zo leer jij je lezer kennen. Je bouwt een band op met je doelgroep.
Say what?
JE BOUWT EEN BAND OP MET JE DOELGROEP
Zeg nou zelf. Dát maakt bloggen ineens heel erg interessant.
Ja maar, ik had toch allerlei bezwaren…?
Ik denk dat ik niets te vertellen heb.
Onzin. Je maakt iedere dag dingen mee die interessant, grappig, boeiend of leerzaam zijn voor jouw doelgroep. Iets waar jij een oplossing voor weet en zij niet. Iets waar jij het antwoord op hebt. En zij niet.
Ik denk dat ik niet kan schrijven.
Onzin. Schrijf je verhaal op je eigen manier. Leest het resultaat niet zo sappig als je had gehoopt? Laat het even redigeren door een tekstschrijver. Kost waarschijnlijk een half uurtje. Of volg een blogcursus. Duurt een maand.
Ik denk dat het vreselijk veel tijd kost.
Onzin. Je hoeft geen boek te schrijven. Het mag zelfs een klein stukje zijn. Genoeg voorbeelden van succesvolle bloggers die kort van stof zijn. En ik zal je een geheim verklappen. Het landelijk gemiddelde ligt op 1 keer per maand. Dat moet toch wel lukken?
Ik denk dat ik niet gelezen word.
Onzin. Er zijn genoeg manieren om je blog onder de aandacht te brengen zodat ze gelezen worden. En daarna groeit het aantal lezers vanzelf.
Misschien gestaag. Maar het aantal groeit. Bloggen is óók volhouden.
Ik denk dat ik uitgelachen word.
Onzin. In het ergste geval is iemand niet geboeid en surft snel verder.
En die knagende onzekerheid?
Daar ben je snel vanaf als je de eerste reacties krijgt. Vaak uit onverwachte hoek. Soms complimenten, soms advies. Persoonlijk, verrassend en enthousiast. Dan weet je dat je iets in gang hebt gezet!
En dan is er ook nog een bonus:
Ongemerkt heb je gewerkt aan nieuwe content. Een schat aan waardevolle informatie die allemaal aan je website wordt toegevoegd. Die zorgt ervoor dat je beter te vinden bent bij Google, meer bezoekers krijgt en zo nieuwe klanten oplevert.
IS HET ECHT ZO SIMPEL?
Eigenlijk wel. Maar als de discipline bij jou ontbreekt of je ziet het echt niet zitten, kun je mij als ghostblogger inhuren. Neem ik alle blog-sores op me. Ik vind het leuk om te doen en jij weet nu wat het oplevert 😉