Bloggen

en snel een beetje!

Bloggen – en snel een beetje!

Als je dat leest, krijg je acuut schrijfkramp! Dat is níet mijn bedoeling.

Integendeel, ik wil je juist helpen om uit de kramp te komen zodat je ontdekt dat het écht allemaal niet zo ingewikkeld hoeft te zijn.

Iemand heeft tegen je gezegd dat je moet bloggen voor de vindbaarheid van je website? Goed advies.

Waarom ook alweer?

Als je de voordelen van bloggen nog niet kent, noem ik ze nog even op:

 • Door te bloggen over onderwerpen waar jouw lezers vragen over hebben, komen ze bij jou terecht.
 • Iedere keer dat jij een blog plaatst, komt Google even kijken; goed voor de ranking van je website (positie in de zoekresultaten).
 • Bloggen is onderdeel van een marketingstrategie. Elk blog kan worden gedeeld via jouw social-mediakanalen en je nieuwsbrief.
 • Als je gaat bloggen word je je veel bewuster van je doelgroep en diens behoefte. Het houdt je scherp.
 • Als je elke maand 1 blog publiceert, is je website na een jaar gegroeid met 12 pagina’s, zonder dat het je erg veel moeite heeft gekost. Blog je 2 keer per maand? Dan hebben we het over 72 extra pagina’s over 3 jaar! Wat denk je wat dat voor jou betekent?

Uiteindelijk is bloggen alsof je bouwt aan een solide huis. SEO-advies is het fundament. De basis waarop je bouwt. Door steeds content toe te voegen, bouw je een schitterende bungalow. Of moet ik zeggen bunker?

Want je kunt heel erg actief zijn op social media, maar als Mark Zuckerberg de stekker uit Facebook trekt is jouw account vervlogen, maar de content op je website staat nog als een… 🏡juist!


Maar hoe dan?

Je bent niet de eerste en zeker niet de laatste die niet weet waar je moet beginnen. Die twijfelt waarover je moet bloggen en of je blogs wel goed genoeg zijn. Geen reden om het niet te doen, wél een reden om even hulp te vragen. Ik help je graag op weg!

Dit kan ik je beloven:

 • We maken kennis. Ik wil weten wie je bent, wat je drijft en voor wie je het allemaal doet.
 • We bepalen je doel en koppelen daar een tijdsbestek aan. Wil je zo snel mogelijk 10 blogs? Wil je vooral feedback op je schrijfstijl? Geïnspireerd worden? Of van alles wat, dat kan ook!
 • We gaan brainstormen. Creatief denken. Je vindt antwoord op de vragen: voor wie, wat, waar, waarom én waarover je blogt.
 • Je gaat schrijven! Spring van die duikplank, ik moedig je aan.
 • We pingpongen jouw teksten op en neer. Ik geef feedback, verbeter waar nodig.
 • Je gaat naar huis en je weet precies wat je moet doen.

Waarom zou je hiervoor bij mij komen? Omdat ik lastige dingen graag simpel maak. Omdat ik je niet overstelp met informatie maar precies díe kennis deel, die jij nodig hebt. Omdat ik schrijven leuk vind en hoop jou daar een beetje mee te besmetten.

Binnen de afgesproken termijn heb jij je doel bereikt en heb je geen schrijfkramp meer. Een echte firestarter dus.

Bloggen? Ja, nu!


 

Het resultaat

Na deze training:

 • bepaal je eerst het doel van je tekst en weet je welke techniek daarbij past;
 • heb je de handvatten om makkelijk leesbare teksten te schrijven. Kort, bondig en met gevoel;
 • durf je vaker gevoel en emotie te gebruiken in teksten zodat de lezer zich aangesproken voelt;
 • herken je ‘verboden moeilijke woorden’ en vertragende zinsconstructies;
 • kun je altijd terugvallen op diverse handige inspiratielijsten en checklists;
 • weet je hoe je commercieel, creatief en effectief kunt schrijven;
 • heb je meer plezier en zelfvertrouwen als je gaat schrijven.

Doelgroep

Bloggen is niet voorbehouden aan een bepaalde doelgroep. Ik zou geen branche kunnen bedenken waarvoor bloggen niet werkt. Voorwaarde is wel dat je het leuk vindt om te schrijven. Als dat niet zo is, ga je het zeker niet volhouden en kun je het beter uitbesteden (ik doe het graag).

Deze cursus is geschikt voor iedereen die:

 • begint met bloggen of in korte tijd een stapel blogs wil schrijven;
 • meer bezoekers wil aantrekken met blogs;
 • behoefte heeft aan praktische schrijftips;
 • niet goed weet waarover te bloggen;
 • met plezier wil bloggen;
 • het leuk vindt om te schrijven;
 • veel weet over een bepaald onderwerp.

De cursus is perfect voor ondernemers maar ook voor:

Beleidsmedewerkers, administratief medewerkers, communicatiemedewerkers, gemeenteambtenaren, officemanagers en virtueel assistenten.


Lesmethode

Van tevoren ontvang je een e-mail met instructies voor de eerste trainingsdag en een praktische schrijfwijzer. Op de dag zelf onderzoeken we heel veel samen. Daarna ga je zelfstandig aan de slag en stuur ik bij waar nodig. Ik laat je praktijkvoorbeelden zien en geef feedback op je schrijfwerk.
Alles draait om jou en je blogs dus we behandelen ook topics die op de dag zelf belangrijk blijken te zijn.

Na afloop ontvang je:

 • de keynotes van de training
 • een certificaat van deelname
 • handige e-books, inspiratielijsten en schrijftips

Jarenlange praktijkervaring: I’m all yours

Iedereen kan beter leren schrijven, daar ben ik van overtuigd. Op internet kun je genoeg gratis tips downloaden maar dat kan juist behoorlijk verwarrend werken. Want wanneer pas je welke regel nou toe? Schrijven leer je niet uit een boekje maar door te doen en daar help ik jou graag mee.

Al jaren ben ik dagelijks bezig met onlinecommunicatie voor grote en kleine opdrachtgevers. Ik weet dus waar jij tegenaan loopt.

Wat doe ik anders dan anderen? Ik maak niet dat keiharde onderscheid tussen copywriting, bloggen en verhalend schrijven, ik leg juist de nadruk op de overeenkomsten. Waarom?

Omdat jij geen 59 beïnvloedingstechnieken nodig hebt voor jouw wervende tekst en je gaat ook geen dikke roman schrijven. Lef en liefde zijn voor mij belangrijker dan techniek.


Praktische informatie 1-op-1 blogcursus

We plannen in overleg 1 dagdeel in en je komt hiervoor naar Breda, maar het is ook hele goed mogelijk om dit online via Skype te doen.
We bedenken samen onderwerpen om over te bloggen en maken een contentkalender die bij jouw situatie en wensen past.

We tuigen samen een paar blogs op en ik geef je duidelijke structuren die je als basis van je blogs kunt gebruiken. Je oefent elke structuur en ik geef feedback op wat je hebt geschreven. Je zult zien: je hiervan leer je razendsnel!

Na deze dag weet je waar je over moet schrijven, wat de valkuilen zijn en hoe je het schrijven een beetje creatief kunt aanpakken. Thuis ga je op je gemak (of toch snel!) 10 blogs schrijven.

Kosten
Voor een dagdeel individuele begeleiding betaal je 500 euro exclusief btw. Natuurlijk krijg je van mij wat te drinken en iets lekkers.

Locatie

Bij mij in Breda: parkeren voor de deur en op loopafstand van station Breda-Prinsenbeek of online.


Met een goed SEO-plan kun je de structuur van je website optimaliseren (SEO). Voor het beste advies werk ik graag samen met Judith de Vries van Virtueel Present. De inhoud van onze cursussen sluiten naadloos op elkaar aan.

Vragen, kletsen, afspraak maken

Het kan allemaal. Bel me: 06 – 13 59 30 44 of stuur een berichtje via de chat rechtsonder in de pagina.

 

 

Lotje 1Lotty Rothuizen | Schrijftraining en -coaching

Ik schreef de honderden blogs, webpagina's en SEO-teksten. Copywriting, nieuwsbrieven en social media teksten. Ik schreef over steunzolen, verzekeren en rijlessen. Over meubels, de zorg en de horeca.

Met mijn incompany schrijftraining deel ik mijn kennis en 11+ jaar ervaring om bedrijven te helpen die hun interne en externe communicatie naar een hoger niveau willen tillen. En dat gaat sneller dan je denkt!

Iedereen kan beter leren schrijven en ik leer jullie in 1 dag. Nou ja... eigenlijk 2 dagdelen. Creatief, zakelijk, effectief en commercieel. Sneller, leuker, beter!

Wat anderen zeggen over de workshop

“Inspirerende dag met prikkelende oefeningen en fijne mensen om mee te ping-pongen,zuchten te slaken en vooral schrijven..
Een geweldige coach die rust uitstraalt en iedereen op zijn gemak stelt, goede feedback geeft en vooral iedereen ziet, echt ziet..ik ben dankbaar voor deze dag en geniet er nu nog elke keer van als ik schrijf…”

Ingrid Mank

Singer, songwriter, vocal coach

“Emoties komen los met een stilte wandeling en een vreemd filmpje. In korte tijd een goed, spannend, raar verhaal op papier zetten lukt je met deze inspirerende workshop!”

Geeske van Meerveld

Opleidingscoördinator

Schrijven met al je zintuigen en een goeie dosis nuchtere humor. Dat krijg je bij de workshop creatief schrijven van Lotty Rothuizen.

Op de de saaiste locatie van Breda gaan je gedachten automatisch naar de beelden in je hoofd. En aan het eind van middag weet je ze moeiteloos om te zetten in mooie zinnen. Ze geeft je het recept voor de geheime schrijverssaus. Maar niet helemaal, zodat er genoeg ruimte blijft voor het ontdekken van je eigen ingrediënten. Het smaakt voor mij in ieder geval naar meer!

Marianne Goet

Tekstschrijver en communicatieadviseur

“Inspirerende workshop! Met ondersteunende theorie maar vooral veel praktische aanwijzingen. De ervaringen die Lotty heeft als ervaren copywriter en die ze met ons deelde waren erg leerzaam. Een workshop met een zogenaamde ‘saaie’ én een verrassende locatie. Ik kreeg door deze middag weer liefde voor het schrijven.” 

Karin Weterings

GGD Zeeland

“Lotty is een geduldige en duidelijke coach en heeft me veel tips gegeven waardoor ik zelf weer verder kan. Geen onnodige bla bla maar informatie waar je wat aan hebt. Bovendien is ze ook nog heel gezellig!”

Lia van den Berg

Kunstzinnig dynamisch counseler

“Ik zocht een manier om inspiratie te krijgen en ook direct aan de slag te kunnen. Nou dat is gelukt. Het was een super leuke inspirerende middag en… ik heb vandaag direct mijn eerste blog geschreven;-). Dank je wel Lotty voor je ongedwongen no nonsens begeleiding. Het smaakt naar meer.”

Debora Bakker

Adviseur, trainer, coach

“Grootste struikelblok blijkt voor mij: denken dat ik het niet kan. Of denken dat anderen het beter kunnen. Nu word je aan het werk gezet en creatief uitgedaagd. En dat valt in eerste instantie niet mee. Maar iedereen, ook jijzelf, komt met iets verrassends. Dat geeft je wel een goed gevoel. Ik werd heel blij van mijn eigen creativiteit, maar zeker ook van de creativiteit van de anderen.”Kortom: een inspirerende middag. Bedankt Lotty!”

Marcella Metsemaker

Medewerker communicatie , Veiligheidsregio Brabant-Zuidoost

“Geweldig hoe Lotty de creativiteit bij een team laat ontwaken. Sturen waar nodig, maar vooral zelf laten ontdekken en leren. Wij hebben een mooie start weten te maken met creatief schrijven (al zijn we nu eerst nog alles aan het schrappen).”

Astrid Brouwers

Directie, De Typetuin

“De korte tijd om een stuk te schrijven n.a.v. een opdracht werkt goed.Ik dacht niet na over schrijffouten of interpunctie. Dat schrijft heel bevrijdend. Wat ik in korte tijd schreef verbaasde mezelf. Lotty zorgde ervoor dat ik schreef vanuit mijn gevoel i.p.v. de ratio.”

Jolanda Vrolijk

Lerarenondersteuner Praktijkschool

“Inspirerende opdrachten om thuis te doen, goede feedback en veel super handige naslagwerken die ik zeker blijf gebruiken. Ik schrijf nu een stuk zelfverzekerder, sneller en met meer plezier. En wat ik ook heel waardevol vind, ik ga veel bewuster met onze taal om.”

Moniek Martens

Eigenaar, Footlogics

“Lotty weet op een leuke manier in verschillende omgevingen (bibliotheek, wandeling) haar kennis met je te delen en je te prikkelen om in korte tijd stukjes te schrijven waarop ze feedback geeft. Ik vond haar tips en feedback erg waardevol!”

M.B.

“We hebben heel veel informatie gekregen in korte tijd maar gelukkig ook een uitgebreide hand-out en handige checklists voor na de cursus. Er is me veel duidelijk geworden van zoekmachines. Ik begrijp nu hoe het werkt. Ik vind vooral de live redacties van onze eigen teksten erg leuk en leerzaam. Het niveau werd helemaal aangepast aan onze kennis dus alles was goed te volgen. Vooral veel gehad aan inzicht in structuur. Mijn teksten zijn meteen duidelijker! Dank je wel Lotty!”

Petra Martens

Ondernemer, Amar Belly Dancing

“Lotty weet waar zij over praat. Nodigt je uit tot een andere kijk op schrijven. Haalde mij uit mijn comfortzone met een van haar opdrachten. Geeft goede en duidelijke feedback en wijst je de weg naar “the yellow brick road” van het creatief schrijven.”

Carl Borggreven

“Op een informele, prettige manier hielp Lotty ons om allerlei (ongeschreven) regeltjes even over boord te zetten en ‘los’ te gaan. Minder hoofd, meer gevoel.”

Karien de Bont

Ritueel begeleider

“Je niet eerst af te vragen of iets wel kan, maar meer out of the box te denken. Lotty geeft scherpe feedback en schrapt al het wollig taalgebruik of onechtheid eruit.”

Heidi Blaauw

Woorddienstbegeleider

“Als verslaggever voor een krant was dat toch wel een eye opener. En voor iemand die van nature niet gewend is om over zichzelf te vertellen, was deze middag zeer nuttig.”

Joram Lawalata

Verslaggever en medewerler webcare

“Tijdens het schrijven stel je je (onbewust) kwetsbaar op en dat is best wennen. Maar het smaakt naar meer, veel meer. Nike roept het al 30 jaar. Ook hier 200% van toepassing: Just do it!”

Brenna Christiaan

Online Projectmanager

“De sfeer was erg ontspannen en basic (what you see is what you get). Mij is geen potje poep voor pindakaas verkocht. Daar houd ik van.”

Wilma Bosscha

Senior Communicatieadviseur, Gemeente Katwijk

Cursus creatief schrijven. Dat was het dan ook. Verfrissend, speels, onderhoudend en heel creatief.
Wat ver in je verborgen zit komt hier naar boven. Twijfels worden overwonnen. Het gaat gewoon. Zonder kapsones. Recht toe, recht aan.

De cursus gevuld met uitdagingen, oefeningen. Geen theorie maar meteen aan de slag en bovenal heel positief en ongedwongen. In een klein groepje krijgt iedereen kansen. Komt iedereen aan zijn trekken. Ik zou zeggen dat smaakt naar meer, naar veel meer. Als liefhebber- schrijver, gewoon maar voor het genot en de lol zit je hier zeker op je plaats. Ook als professional kom je hier niet bedrogen uit.

Wat ik ook geleerd heb is dat je, je gewoon moet laten gaan. Schrijven en schrappen en…. Heel veel genieten.

Bart de Wachter

Liefhebber-schrijver

“Even wat anders. Zo klinkt de workshop en zo is het ook. Veel geleerd. Lekker praktisch en vooral gewoon doen. Het is vaak minder ingewikkeld dan het lijkt. Dus ik zeg doen! Meld je aan en ontdek jouw creativiteit.”

Mira van der Luijt

Communicatieadviseur gemeente

“De oefeningen zijn zo inspirerend dat ik ze nu nog toepas in mijn dagelijkse leven. Hiervoor mijn complimenten! Lotty vind ik een boeiende vrouw met een goede kijk op mensen. Ze weet goed te benoemen welke dingen anders of beter kunnen. Haar voorbeelden uit de praktijk hoe zij schrijft zijn levendig en boeiend!”

Marijke Berkendam

“Wat een ontzettend leuke cursus! Niks geen stoffige presentatie, maar direct aan de slag. De oefeningen dagen je uit en met de eerlijke feedback van Lotty weet je direct waar je aan toe bent. Aan het eind van de dag ga je gewapend met praktische tips en een flinke dosis enthousiasme richting huis. Ik wil meer.. !”

Jorne Kap

Marketing- en communicatiemedewerker

“Mijn schrijf-zin is weer helemaal terug. Ik heb geleerd hoe ik bij mijn diepste gevoel kan komen en dit om te zetten in woorden en te gebruiken in mijn teksten. Goede tips en feedback.”

Hennie Timmers

“”Wat een toffe workshop hebben we gehad! Boordevol tips en suggesties, waarmee je echt vooruit kan. Niet alleen theorie, maar ook erg praktijkgericht. Je ziet jezelf verbeteren. Voor mij persoonlijk gebeurde er iets onverwachts, na een simpele wandeling…”

Erwin Roks

SEO specialist, We Talk SEO

“Voor iedereen die schrijft of wil schrijven: doen deze inspirerende workshop! Je leert op een frisse manier om wat er in je hoofd zit op papier te zetten. Schrijf je alleen commerciële teksten? Dan is deze workshop minder bruikbaar.”

Irene Dijkstra

Comunicatieadviseur

“Dat het een andere workshop zou worden dan ‘normaal’ had ik wel begrepen. Toch heeft de impact had die de Workshop Creatief Schrijven op me had me verrast. De theorie sloot goed aan bij de schrijfopdrachten. Lang geleden dat ik zó geconcentreerd bezig ben geweest. Alle deelnemers kregen persoonlijke feedback waarbij we ook van elkaar konden leren. Lotty heeft mij in elk geval overtuigd dat creativiteit letterlijk en figuurlijk ruimte nodig heeft en dat schrijven vooral in je hoofd plaatsvindt… meer ga ik niet verklappen!”

Anna Schouten

Bedrijfsleidster, Proud of my life

“De Workshop Creatief Schrijven wordt op een hele prettige, ontspannen en plezierige manier verzorgd door Lotty. Laagdrempelig, humor, helder, nuchter, open en leerzaam.”

Dorien Spanjaard

Beginnend Schrijfster

“Een workshop in een bibliotheek, want lezen en schrijven zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. Schrijven en schrappen ook, daarom een stiltewandeling in de natuur. We schrappen de drukte van Breda en schrijven daardoor binnen 20 minuten stuk voor stuk onze gedachten op papier.”

Marèn Karssenberg

Opleidingscoördinator

“Wat een waardevolle inzichten, openheid, inspiratie, en wat een diversiteit bij iedereen. Helemaal te gek om te doen. Ik ging dan ook meer dan gevoed weer naar huis, dankjewel Lotty!”

Jeannette van der Ent Braat

“Lotty is een geduldige en toegankelijke trainer. De tijd vliegt voorbij en dat gebeurt alleen when your having fun!”

Tommy Faasen